Home / News / Titkos mozgósításba kezdtek az oroszok?

Titkos mozgósításba kezdtek az oroszok?

Oroszország megkezdte a tartalékosok titkos mozgósítását – állítja az ukrán hadsereg április 4-én kora reggel kiadott legfrissebb hírlevelében a brit BBC beszámolója szerint.

A jelentkezők kiválasztása során előnyben részesítik azokat, akik már rendelkeznek harci tapasztalattal

– áll a jelentésben, amely öt orosz régió mellett a fő célterületeket is megnevezi.

HOZZÁTETTÉK, HOGY MOSZKVA MINTEGY 60 EZER PLUSZ KATONÁT SZERETNE MOZGÓSÍTANI.

Oroszország nem kommentálta az ukrán jelentést, amelynek hitelességét a BBC nem tudta megerősíteni.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt hónap elején azt mondta, hogy nem fog sorkatonákat vagy tartalékosokat küldeni ukrajnai harcokra.

Címlapkép: Oroszkatona egy lerombolt áruház romjait nézi a Donyeck megye déli részén fekvő Volnovahában 2022. március 26-án. Az orosz csapatok által blokád alá vont kisváros lakóépületeinek 85 százaléka megsemmisült a harcokban. MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

=========

Ferenc pápa egyre merészebben fogalmaz Putyinról

Soha nem ragadtatta el magát Ferenc pápa Vlagyimir Putyinnal kapcsolatban az oroszk-ukrán háború kapcsán, άм mai máltai útján úgy fogalmazott, a “hatalmasság” nacionalista érdekei miatt korbácsolja a konfliktusokat.

Moszkva szerint a február 24-én indított akció “különleges katonai művelet”, amelynek célja nem területfoglalás, hanem szomszédjának demilitarizálása és “nácítlanitása”.

A pápa a kezdetektől fogva visszautasította ezt a megfogalmazást, és háborúnak nevezte a konfliktust – írja a Reuters.

“Európa keleti része felől, a napkelet földjéről most a háború sötét árnyai vetülnek ránk. Azt hittük, hogy más országok megszállása, a kegyetlen utcai harcok és az atomfenyegetés a távoli múlt zord emlékei”

– mondta a pápa a máltai tisztségviselőkhöz intézett beszédében, miután kétnapos látogatásra érkezett a földközi-tengeri szigetországba.

“A háború jeges szelei azonban, amelyek csak halált, pusztulást és gyűlöletet hoznak magukkal, erőteljesen söpörtek végig megannyi ember életén, és mindannyiunkat egyaránt érintenek” – mondta.