Home / News / Több százezer forint kártérítés is járhat, ha késik a repülő: hogy jogosult vagy-e rá, itt nézheted meg

Több százezer forint kártérítés is járhat, ha késik a repülő: hogy jogosult vagy-e rá, itt nézheted meg

Késés és törölt járat esetén is igényelhető a kártérítés.

Órákat késni a tervezett időponthoz képest, vagy egy törölt járat miatt rostokolni a repülőtéren nemcsak az üzleti úton járók számára bosszantó, még egy laza nyaralást is tönkre tud tenni egy ilyen eset.

Bár sok utazó nincs tisztában a jogaival, komolyabb mértékű járatkésés, illetve törölt járat esetén jelentős mértékű kártérítésre tarthat igényt az uniós jogszabályok értelmében.

Százezres kártérítés járhat

A kártérítés összege 250-től 600 euróig terjedhet, tehát a napi árfolyamon számolva nagyjából 80 ezertől 190 ezer forintig: a pénz az útvonal hosszától függ, Magyarországról az Unió országaiba utazva inkább az alapösszeg jöhet szóba, άм hosszabb útnál százezres összegeket is jelenthet.

Ez kárpótlásként fizetendő, és fix összeg, nem pedig kimondottan az okozott károk fedezését szolgálja.

Szám szerint a több mint háromórás késéssel érkező járat utáni összeg az Európai Unión belül 1500 kilométer alatt 250, felette 400 euró, az Unión kívül 1500 kilométer alatt 250, 1500 és 3500 kilométer között 400, míg 3500 kilométer fölött 600 euró jár.

Mivel azonban sokan nem tudnak a lehetőségről, nem élnek vele, a légitársaságok pedig igénylés nélkül nem fizetik ki a kártérítést.

Mára azonban árnyalódott a kép a behajtásra szakosodott szolgáltató cégek fellépésével, így akár öt évre visszamenőleg is érdemes belevágni a procedúrába.

Kártérítés-behajtó cégek

Az egyik ilyen szolgáltató az AirHelp nevű cég, mely az utasoknak segít a kártérítés igénylésében: a vállalat 25% jutalékért cserébe elintézi a pénzösszeg rendezését, ami sok esetben még így is jelentős összeget jelent.

Az oldalukon egy kalkulátor segítségével nézheted meg a járat útvonala és az időpont szerint, hogy jogosult vagy-e a kártérítésre.

Magyar céget is felkereshetsz, ha érvényesítenéd a jogaidat, és képviseletre van szükséged benne: a repulokeses.hu oldalán kell megírni az utazás és a járatkésés vagy -kimaradás részleteit, a vállalat pedig ingyenesen felméri, jár-e az adott ügyben kártérítés.

A sikerdíj itt 20%, tehát az összeg 80%-a még így is az utasé marad.

Egyes esetekben nem számolható fel kártalanítás a légitársaságtól, a jogszabályok szerint ilyen esetnek számít az időjárási körülmények vagy a sztrájk miatti késés.

Mivel azonban a társaságok esetenként indok nélkül is erre hivatkoznak a kártérítési igények felmerülésekor, a bírósági vizsgálat tiszta vizet önthet a pohárba.