Home / News / Új főparancsnok, régi módszerek orosz oldalon – napi összefoglaló

Új főparancsnok, régi módszerek orosz oldalon – napi összefoglaló

Újabb atrocitásokkal vádolják ukrán részről az oroszokat, akiket most már egy Szíriában edződött parancsnok irányíthat.

Miután személyesen járt Bucsában, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke arról beszélt, hogy kevés kétsége maradt afelől, hogy a településen háborús bűncselekményeket követtek el.

Erről beszélt a német kancellár, Olaf Scholz is, mindkét politikus a történtek alapos kivizsgálását, a felelősök megbüntetését szorgalmazta mai nyilatkozatában.

Az ukrán védelmi minisztérium további atrocitások elkövetésével vádolta meg az oroszokat, ezúttal a szintén Kijev közelében található Makarivban. A város polgármestere szerint 132 embert öltek meg az oroszok a megszállás ideje alatt.

A frontokon viszonylagos nyugalom uralkodott, nagyobb hadmozdulatokról nem érkezett jelentés.

Ez összefüggésben lehet azzal is, hogy Vladimir Putyin új főparancsnokot nevezett ki az Ukrajnában harcoló orosz erők élére Alexander Dvornyikov személyében.

A lépés hatékonyabbá teheti az együttműködést az orosz egységek között, de egyben a korábbi stratégia kudarcának újabb beismerése is.

Váratlanul megjelent Kijevben Boris Johnson, aki az ukrán elnökkel találkozott előre be nem jelentett látogatáson.
Kijárási tilalmat rendeltek el szombat estétől hétfő estig Odesszában.

A rendelkezést várható orosz légi- és rakétatámadások miatt léptethették életbe, hogy elkerüljék a kramatorszki vasútállomáson történtek megismétlődését.

Erről, a legalább 52 civil életét követelő támadásról Rácz András megállapította, az oroszok nem mondanak igazat ezzel kapcsolatban, minden bizonnyal ők lőtték ki a két rakétát, amelyek direkt “puha” célpontok elleni robbanófejekkel voltak felszerelve.