Home / Family / Új trend hódít a szülők között, aminek rossz vége lehet

Új trend hódít a szülők között, aminek rossz vége lehet

Egyre többen begubóznak otthon az újszülöttel, és nem engedik még a nagyszülőket sem a közelébe.

Újnak számít az a trend, amikor a szülők az újszülöttet elzárják a külvilágtól, „bebábozódnak” vele hármasban, és még a nagyszülők sem mehetnek a gyereket látogatni. Semmi jóra nem vezet, ha ez elterjed, és szokás lesz belőle. Ez a begubózás ugyanis csak arra jó, hogy elvágják a szülők magukat minden segítségtől, amire rettenetesen nagy szükségük lenne pont a szülés utáni első időkben.

Patrick A. Coleman két kisfiú apja, aggódva figyeli a környezetében, hogy már lassan szokássá válik a bebábozódás a friss szülőknél. Tapasztalatból beszél, amikor azt mondja, hogy veszélyes a látogatók teljes tilalma az első időszakban, még ha a jó szándék is vezérli a szülőket.

„A bebábozódás magányt hoz magával. Megértem, hogy miért csinálják a szülők, kapcsolódni akarnak az újszülöttel, közben a tilalommal megvédik a látogatók vírusaitól is. És különben sincs kedvük fésülködni a nagyszülők miatt.

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

De alaposan át kell gondolni, mielőtt ezt a megoldást választanátok. Az rendben van, hogy a távoli ismerős ne menjen oda a kéthetes csecsemőt látogatni, de a nagyszülőknek engedni kell, hogy segítsenek a baba körül.

“Minden segítségre szükségetek lesz, a nagyi pedig remekül ki tud teregetni, megfőzni az ebédet, és már van tapasztalata a babagondozásban is.”

Meg kell adni az esélyt a nagyszülőknek arra is, hogy minél hamarabb elkezdjék kiépíteni a kötődést a babával. Mert jót akartok a gyereketeknek, azt akarjátok, hogy támogató család vegye körül majd később, ez pedig ott kezdődik, hogy nem tiltjátok el a családtagoktól.

A legnagyobb veszélyt abban látom, hogy így izolálják magukat a szülők. Amúgy is olyan világban élünk, ahol egyre kevesebb a személyes kapcsolat az emberek között, és szinte garantált, hogy akinek gyereke van, valamennyire magányos is lesz. De hogy ezt önként és dalolva választják, az már tényleg semmi jóra nem vezet.

“A magány csak a szorongást erősíti, és akár mentális problémákhoz is vezethet, így a végén a házasságot is gyengítheti.”

Az embernek társaság és segítség kell. Szociális hálóra van szüksége, ha életben akar maradni. A szülőkre ez hatványozottan igaz a szülés utáni első időkben. A tilalom helyett inkább egy jól átgondolt beosztást készítsetek a közeli hozzátartozóknak, kommunikáljátok, hogy milyen házimunkában segíthetnek, és hogy ne tapizzák össze a babát. A gyereknek és a szülőknek is ez a legjobb megoldás.”