Home / Health / Új tünetekkel bővült a koronavírus, 9 árulkodó jel is lehet

Új tünetekkel bővült a koronavírus, 9 árulkodó jel is lehet

A koronavírus hivatalos tüneti listája új betegségtünetekkel bővült a brit nemzeti egészségügyi szolgálat adatai szerint

Új tünetekkel bővítették a koronavírus tüneti listáját a britek, ezeket az NHS oldalára töltötték fel.

Az egészségügyi intézmény listája szerint az embereknek az alábbi tünetekre is figyelniük kell, illetve ezek fennállása esetén érdemes koronavírusra gyanakodni:

  • légszomj
  • fáradtság vagy kimerültség érzése;
  • végtagfájdalom;
  • fejfájás;
  • torokfájás;
  • orrdugulás vagy orrfolyás;
  • étvágytalanság;
  • hasmenés;
  • rosszullét vagy rosszullét.

A fentiek közül persze sok már eddig is ismert volt, de a szakértők szerint a tüneti lista kibővítése olyan panaszokkal, mint a torokfájás, a fáradtság és a fejfájás, segíthet a fertőzések csökkentésében.

Azt is hozzáteszik ugyanakkor, hogy a tünetek nagyon hasonlítanak más betegségek, például a megfázás és az influenza tüneteihez.

Amerikában, illetve a WHO-nál a fentinél sokkal hosszabb tüneti lista érhető el a koronavírus kapcán, de a briteknél az elmúlt két évben csak három tünet szerepelt, ezért is hírértékű, hogy sikerült végre azt bővíteniük.

A tünetek listájának frissítéséről szóló hír néhány nappal azután jelent meg, hogy a kormány megszüntette a koronavírus miatti ingyenes Ƈσʋid-tesztek felajánlását – jegyzi meg a lap.

Nagy-Britanniában egyre több az új megbetegedések száma, a friss adatok szerint a március 26-tal záruló héten 4,9 millió ember kapta el a vírust, ráadásul egy új mutánst is felfedeztek

=========

Sosem kaptad el a covidot? Ez lehet a magyarázat

Az amerikai kormány adatai szerint az amerikaiak több mint fele soha nem szenvedett Ƈσʋid-fertőzésben, ezért a tudósok azon gondolkodnak, vajon azok, akik elkerülték, immunisak-e a vírusra.

A járványnak ebben a szakaszában az emberek jelentős részét megvédik a vakcinák, egy múltbeli fertőzés vagy a kettő kombinációja. Sőt ritka esetekben egyes emberek fertőzés vagy védőoltás nélkül is immunisak lehetnek a koronavírusra.

A gyakori mutáció és a tény, hogy az immunitás idővel gyengül, megnehezíti annak megállapítását, hogy hány ember védett adott pillanatban.

Tanulmányok kimutatták például, hogy míg az omikron fertőzések bizonyos fokú immunitást biztosítanak a delta ellen, az omikron képes megkerülni az antitesteket mind a korábbi fertőzésekből, mind a vakcinázásból.

A jelenlegi megfigyelési technikák valószínűleg jelentősen alábecsülték az esetek számát is, mivel egyre többen végeznek otthon Ƈσʋid-tesztet, és nem jelentik be az eredményeket.

Szakértők szerint vannak úgynevezett „szuper” immunitással rendelkező emberek, akik védőoltás nélkül is rezisztensnek tűnnek a vírussal szemben.

Ezzel pedig választ kaphatnak arra, hogy bizonyos emberek miért betegszenek meg annyira, míg mások nem, sőt segíthet ellenállóbb vakcinák fejlesztésében is.

Bár nehéz elhinni, hogy a járvány jelenlegi szakaszában ennyi ember még mindig soha nem volt beteg. Lehet, hogy az emberek tünetmentesek voltak, és soha nem tudták, hogy fertőzöttek, vagy hamis negatív eredményt kaptak.

Kiderült, hogy akik korábban érintkeztek másfajta koronavírussal, amik megfázásos tüneteket eredményeztek, jobban ellenálltak ennek a mostani verziónak.

Ennek az az oka, hogy a T-sejtek, a szervezet immunválaszának kritikus része, képesek voltak felismerni és megcélozni a korábbi szezonális koronavírusok genetikai elemeit, amelyek történetesen a SARS-CoV-2-ben is jelen voltak.

Vagyis nem volt szükségük arra, hogy specifikus antitesteket termeljen a szerveztük.

A vírusokkal szembeni immunitás akkor jön létre, ha a szervezet képes felismerni a kórokozót, és hatékonyan elhárítani a fertőzést vagy betegséget. Az olyan antitestek, mint például az oltásból vagy korábbi fertőzésből származó antitestek, azonnal megtámadják a vírust, amint az bejut a szervezetbe.

A T-sejtek egy másik védelmi vonalként működnek, és azon dolgoznak, hogy megállítsák a fertőzés terjedését és a betegségek kialakulását, amint a vírus bejutott a szervezetbe.

A szuperimmunitás tanulmányozása segíthet az omikron elleni küzdelemben, és az aggodalomra okot adó bármely jövőbeni változata ellen is.