Home / Psychology / VALÓJÁBAN 6 FÉLE NÁRCISZTIKUS ALKAT LÉTEZIK, DE AZ EGYIK KÜLÖNÖSEN VESZÉLYES, JOBB, HA MENEKÜLSZ

VALÓJÁBAN 6 FÉLE NÁRCISZTIKUS ALKAT LÉTEZIK, DE AZ EGYIK KÜLÖNÖSEN VESZÉLYES, JOBB, HA MENEKÜLSZ

Vannak olyan kapcsolatok, amelyekből jobb menekülni. Egy nárcisztikus partner előbb-utóbb felfalja az életed, nem érdemes reménykedni abban, hogy megváltozik.

Azt azonban jó, ha tudod, hogy a nárcisztikus viselkedés több alakban is előfordulhat. Mutatjuk a leggyakoribb típusokat.

A „nárcisztikus” kifejezést gyakran egyszerűen az énközpontú, önző emberekre használjuk. Pedig ez a szó valójában egy nagyon komoly személyiségzavart jelöl: ha nárcisztikus partnert engedtél az életedbe, könnyen lehet, hogy tönkretesz.

Ezekből a kapcsolatokból, bármennyire is fájdalmas, egyetlen út van kifelé: az, ha minden kapcsolatot megszakítasz az illetővel, még mielőtt elhitetné veled, hogy semmit sem érsz, és csak miatta létezel. Arról azonban kevesebbszer esik szó, hogy a nárcisztikus viselkedésnek is több arca lehet.

Nem egyetlen viselkedésforma mutat rá arra, hogy a párod kihasznál, elszigetel az életed többi szereplőjétől, és még a személyiségedtől is igyekszik megfosztani. Mutatjuk, milyen formáit tapasztalhatod meg a nárcisztikus viselkedésnek.

Fotó: pixabay

A mérgező

A mérgező nárcisztikus minden helyzetből képes drámát csinálni, és persze a saját javára fordítani. Ha egy barátod vagy a partnered ebbe a csoportba tartozik, minden idődet és figyelmedet magának követeli, és rosszul reagál, ha nem adod meg magad azonnal a követelőzésének.

De ide tartoznak azok is, akik ennél extrémebb dolgokra is ragadtatják magukat: például akár a munkahelyedről is kirúgatnak, ha nem tetszik nekik a viselkedésed, sőt, a fizikai agressziótól sem riadnak vissza, esetleg egyszerűen dobnak, szó nélkül eltűnnek az életedből, amikor már nincs szükségük rád.

A nárcisztikus pszichopata

A nárcisztikus pszichopata a mérgező nárcisztikusok csoportjába tartozik, de még az egyszerű mérgező nárcisztikusnál is rosszabb: akár az erőszakig is elmegy, és szemernyi megbánást sem érez a viselkedése miatt. A sorozatgyilkosok például sokszor szenvednek ebben a személyiségzavarban. Akár az életed is veszélybe kerülhet mellette.

A rejtett nárcisztikus

Az ő nárcisztikus vonásaikat nehezebb kiszúrni, mint a többi nárcisztikus ember személyiségjegyeit, mivel nem annyira nyilvánvalóak. Ők ugyanis képesek valamelyest alkalmazkodni a másikhoz, de ettől még úgy érzik, mindenhez joguk van, folyamatos figyelmet igényelnek, a siker az egyetlen hajtóerejük, és mindenkire féltékenyek, miközben nem képesek az együttérzésre.

Mivel gyakran társfüggők, képesek megjátszani az önzetlenséget, de csak olyasvalakivel lépnek kapcsolatba, aki annyira rajong értük, amennyire ezt elvárják tőle.

Az exhibicionista

A rejtett nárcisztikushoz képest az exhibicionista nárcisztikus a képzeletbeli skála másik végén helyezkedik el. Ő az, akiről mindenki tudja, hogy nárcisztikus, és ezt egy pillanatig sem próbálja titkolni.

Nyíltan kihasznál és megszól másokat, mindig a reflektorfényben akar lenni, és rosszul érzi magát, ha valamiért véletlenül kikerül onnan, és akár egyetlen percig is nem vele foglalkozik mindenki.

Fotó: Pixabay

A zaklató

Ebben az emberben két borzasztó dolog egyesül: a bullying, azaz mások zaklatása, valamint az énközpontúság. Csak a győzelem számít neki, és ha valaki az útjába áll, kigúnyolja vagy megfenyegeti. Akkor érzi jól magát, ha mindenki mást megsemmisített és a mocsárba rángatott.

A csábító nárcisztikus

Ez a típus különösen veszélyes: a csábító nárcisztikus mellett először királynőnek érzed magad, de ez csak addig tart, amíg meg nem érzi, hogy a markában tart. Ha megszerzett, ugyanilyen gyorsan át is lép rajtad, vagy ami még rosszabb, teljesen tönkreteszi az önbizalmadat a kapcsolat során.

Melyik a legrosszabb nárcisztikus?

Egyik nárcisztikus típussal sem érdemes együtt élni, de a mérgező, és különösen a pszichopata nárcisztikus közeléből menekülj minden erőddel. Ők akár fizikailag is képesek bántalmazni, csak hogy azt tedd, amit akarnak. Mellettük tehát akár életveszélybe is sodródhatsz.