Home / News / Vujity Tvrtko kimondta, mi a legfélelmetesebb az ukrajnai helyzetben: ő már látta a háborút testközelből

Vujity Tvrtko kimondta, mi a legfélelmetesebb az ukrajnai helyzetben: ő már látta a háborút testközelből

Harminc évvel ezelőtt közvetlen közelről élte át Vujity Tvrtko, milyen borzalmas és kegyetlen dolog a háború.

Szinte még gyerekként, közvetlenül érettségije után ragadt Szlavóniában, Horvátországban, amikor kitört a jugoszláv háború, látta, miként fordulnak fegyverrel egymásnak az egykori barátok, szerelmesek, családtagok, csak mert az egyik szerb volt, a másik horvát.

A riporter tinédzserként a háború kellős közepén találta magát, közelről látta a halált, volt hogy kollégái közvetlenül mellette vesztették az életüket. Az ott megélt szörnyűségek, a megtapasztalt emberi tragédiák miatt véli azt, a háború nemhogy felesleges, de megoldást sem jelent.

Vujity Tvrtko egyetemistaként egyszer csak egy háború kellős közepén találta magát

A háborúból a Magyar Televíziónak és a külföldi hírcsatornáknak tudósított

– Örök érvényű az, hogy egyetlen édesanya sem azért szül, szeret, iskoláztat, nevel fel egy gyermeket, hogy aztán egy értelmetlen háború miatt eltemesse. Ha egyáltalán el tudja temetni, ha egyáltalán tudja, hol van a fiának a holtteste és ez egy borzasztó emberi tragédia – kezdte Vujity Tvrtko, amikor az ukrán-válság kapcsán a gondolatairól kérdeztük.

A riporter, aki akkor és később is tudósítóként dolgozott a délszláv háborúkban, a politikáról most sem akart véleményt formálni, de azt elárulta, a háborút indító vezetők sokszor felejtik el, mi is az, ami igazán számít.

– A Fehér Ház és a Kreml ablakából vagy Kijevből nem látszik a felperzselt város, a lerombolt falu, a menekültek tömege, tömegsírok, a halott gyermekét eltemető édesanya. Ott nincs más, mint egy óriási sakkasztal, ahol a Bevezetjük a szankciókat, a Nem kérünk több gázt vagy a Megfenyegetjük a másikat elnevezésű bábukat tologatják.

Közben azokat az emberi életeket, amelyeket egy háború megöl, megnyomorít és tönkretesz, senki nem adja vissza. A világpolitika területelosztásról, szankciókról, hadoszlopokról, bombázásokról beszélnek – szomorodott el Tvrtko, aki szerint a jelenlegi helyzet nem csak amiatt félelmetes, mert egy Magyarországot határoló országban zajlik, hanem mert sajnos határon túli magyarokat is közvetlenül érint. A délszláv háborúkban ő maga is tapasztalt hasonlót.

Átélve a szörnyűségeket Tvrtko tudja, a háború nem megoldás semmire

Ukrajnában él egy 150 ezres magyar kisebbség, akik ukrán állampolgárok és akiknek bármikor azt lehet mondani, hogy védje meg azt Kelet-Ukrajnát, Donyecket és megtörténik újra az, hogy egy magyar fiatalember harcol egy olyan háborúban, amelyhez semmi köze. Szörnyű volt megélni azt, amikor a jugoszláv hadseregbe besorozott magyarok a szlavóniai magyarokat lőtték a szerb-horvát háborúban.

Ugyanilyen tragédia volt, amikor magyar áldozatokat temettek, akik Koszovóban, a szerb-albán háborúban estek el – sóhajtott a riporter, aki szerint utólag bebizonyosodott, hogy azoknak a harcoknak sem volt semmi értelme, így értelmetlen volt oly’ sok ember halála is.

Vujity Tvrtko ugyan most a földi paradicsomban, Hawaii-on él, sosem felejti el azt a pokoli időszakot

– A délszláv háborúban milliónyian kényszerültek arra, hogy elhagyják az otthonaikat, százezres volt a halottak száma, elképesztő mennyiségű megnyomorított embert maradt a háború után. Iszonyú mennyiségű ember szenvedett és ha így utólag évtizedek után megkérdeznek engem, aki a részese voltam, hogy mi értelme volt, azt tudom mondani, hogy égvilágon semmi.

Azok a vezetők, akik ezt irányították, s akiket akkor nemzeti hősként kezeltek a követőik, azok most a Hágai Nemzetközi Bíróság által rájuk kiszabott büntetéseiket töltik vagy celláikban haltak meg – jelentette ki Tvrtko.