Home / News / Zelenszkij: Ukrajna célja az Európai Unió

Zelenszkij: Ukrajna célja az Európai Unió

Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke egyértelművé tette, mi az országa célja az európai kontinentális politikát illetően.

Zelenszkij ugyanis kijelentette, Ukrajna régi célja az, hogy az Európai Unió tagja legyen és meggyőződése, hogy az ország sikeres lesz ezen az úton – idézte a The Hill. Zelenszkij kijelentette, pénteken megkapták azt a formanyomtatványt, ami ennek alapjául szolgálhat:

„Az itt adott válaszok lesznek az alapjai annak az előkészületnek, amelyből az Európai Bizottság le tudja vonni a következtetést, Ukrajna mennyire áll készen az uniós tagságra”

Zelenszkij szerint a válaszokat már egy hét alatt meg tudják adni, és szerinte ezáltal realizálni tudják a régi céljukat, hogy tagok legyenek. Ursula von der Leyen is tett erre vonatkozóan utalást, hogy szeretné az Európai Unióban látni Ukrajnát.

Ez a folyamat azonban ennél komplikáltabb, az uniós tagság körében számos politikai, gazdasági, jogállami, demokratikus és emberi jogi kérdést vizsgálnak, amelynek a háború előtti Ukrajna semmilyen módon nem tudott volna megfelelni.

A kisebbségvédelem terén kifejezetten gyengén teljesített Ukrajna, de a politikát bénító korrupció is komoly probléma volt eddig. Kérdés, hogy az Európai Unió eltekint-e ettől a jelenlegi helyzet fényében.

Ukrajna mellett Moldova és Grúzia is Európai Uniós tagságban reménykedik, nekik azonban még nehezebb dolguk lehet, ugyanis miközben hasonló problémákkal küzdöttek, mint Ukrajna korábban, náluk nincs meg az érzelmi szempont, mint jelenleg az ukránokkal.

Más, uniós tagságra vágyó államok pedig jelezték már, hogy hasonló elbánást kérnének, ilyen volt például Törökország is, amely már a nyolcvanas évek óta szeretne a kereskedelmi blokkhoz csatlakozni.